top of page
Misty Woodland

Tina Wiséen

Till vardags jobbar jag som miljökonsult inom framförallt bygg- och fastighetsbranschen. Det är fantastiskt roligt att få vara med och bidra till framtidens samhälle men det är alltför sällan hästar ingår i uppdragen. I den här bloggen släpps däremot nyfikenheten fri och jag får tillfälle att grotta ner mig i olika hästrelaterade ämnen och funderingar. Och jag håller helt med Lövsta stuteri: save the earth, it’s the only planet with horses!​

Piaff1 2016 119.JPG

Ingenjör

med megaintresse för miljö

Rent i manen med Svanen

I många stall går ju avloppet mer eller mindre rakt ut i naturen och jag har funderat på varför det är svårt att hitta miljömärkt schampo för häst. Eller miljömärkta hästrelaterade kemiska produkter över huvud taget. Nu måste man såklart inte schamponera sin häst eller använda något som är öronmärkt för just hästar. Mängden schampo per tvätt är dessutom relativt liten och naturen rätt så bra på att bryta ner vissa ämnen – men ändå.  

 

Hur som så hittade jag till sist ett Svanenmärkt hästschampo – hurra! Tycker också att det funkar väldigt bra så nu känns både hästen och samvetet betydligt renare. Insåg att det har funnits på marknaden i flera år bara det att jag inte har sett det…

 

Schampot heter Digby shampoo och kommer från varumärket Nathalie Horse Care som finns i Danmark. Jag kontaktade dem för att få reda på mer och de beskriver att det finns ekologisk kokosolja i deras Svanenmärkta schampo, balsam och fölschampo (det senare kommer också ha någon astma- och allergimärkning). De har även ett Svanenmärkt schampo för islandshästar (med isländskt salt i…) och läppbalsam (för människor).

 

De skriver också att de har tittat på möjligheten att byta förpackning från plast till en som är baserad på bioplast (sockerrör) men att de avvaktar tills det är tydligare vilken typ av material som släpper ut mer koldioxid. Ett annat hinder var att det i Danmark (som företaget är baserat i) inte är tillåtet med återvunnen plast i förpackningar för kosmetika (som schampot räknas till). Intressant tycker jag för det är ju ett exempel på att vad som först verkar som ett givet val av material till förpackningen inte är sådär enkelt och självklart att bara använda rakt av. Att det inte går att använda återvunnen plast i förpackningar till kosmetika hänger ihop med att det tydligen är svårt att ha tillräckligt ”rena” och väl definierade sorters återvunnen plast. För att undvika risker med att blanda in oönskade ämnen som kan finnas i olika plastsorter så tillåts helt enkelt inte återvunnen plast i förpackningar för kosmetik.

 

Företaget hoppas att de kan få fler Svanenmärkta hästprodukter framöver. Personligen gillar jag trovärdiga certifieringar som Svanen eftersom det då blir en oberoende part som ställer krav och följer upp dem. Det känns betydligt mer pålitligt än tillverkare som skriver ”snäll mot miljön” och lägger till ett grönt löv på flaskan. Svanen ställer krav på både innehållet och förpackningar och dessutom skärps kraven efter hand.

 

För er som undrar så hittade jag schampot här: https://www.hogstaridsport.com/hast/hastvard/schampo/digby-schampo-1

grön-nalle-55793050.jpg
bottom of page