top of page

Takt, tempo & rytm

TAKT

Definitionen av takt är: antal steg i minuten

Bra eller rätt takt får anses vara:

  • att hästen rids på ett sådant sätt(i ett sånt tempo) att det finns möjlighet till vila i varje steg

  • den takt där störst temporegister uppstår, alltså där hästen kan ändra registret i tempo maximalt, det vill säga steglängd, utan att ändra takt

TEMPO

Definitionen av tempo är: antal meter i minuten.

Rätt tempo får avgöras av takten och gångartens kvalitet. Att det finns en vila i varje steg är viktigt. Att hästen inte sätts ur balans och görs mer framtung(genom att låta skjutkraften bli större än bärkraften) är naturligtvis väldigt viktigt.

RYTM

Tänk dig trav. Låt säga att din häst är oren eller halt vänster fram. Då hörs ett oregelbundenhet i hästens rörelser. Detta är inte att vara otaktmässig, hästen kan ju trots den rubbade rytmen röra sig med ett exakt antal steg per minut. Dock ej med jämn rytm om den är halt. Rytm är alltså det som händer per steg.

I galopp anges takt vara hur hästens ben slår i marken. Tretaktsgalopp, fyrtaktsgalopp, tvåtaktsgalopp(terre-á-terre). Detta är inte logiskt; detta borde istället beskrivas som rytm, då hästens takt hänvisar till hur många steg han tar per minut, inte hur rytmen per steg är.

VARFÖR ÄR DET HÄR VIKTIGT?

Det är viktigt för att vi ska veta vad som avses vid en viss instruktion eller beskrivning. Det är viktigt för att vi ska veta vad den vi talar med menar. Menar vi att hästen är oregelbunden i rytmen, alltså till exempel halt, eller menar vi att den är otaktmässig, det vill säga har en oregelbundenhet i antalet steg per minut? Det ena borde föranleda veterinärbesök det andra ändrad ridning och kanske val av tempo.

bottom of page