top of page
juli%20IV%202014%20328_edited.jpg
Åsa

Nordström

Ubbe

Min första ridlärare var Ove Slöör.

Han poängterade alltid vikten av att ha en insida på hästen, att man alltid ska rida med lätta hjälper och att hästen alltid, alltid skall vara lösgjord och att man alltid ska kunna lätta i innerhanden. Annars jäklar blev han både sur och besviken. En kombination som vilken elev som helst med lite självkänsla ville undvika. Ove var inspirerande och engagerad i de ekipage han tog sig an och jag kommer aldrig glömma den första gången jag red lektion för honom på Vallentuna Ridklubbs anläggning Veda. Efter en liten stunds ridning frågade Ove om han fick rida på min häst och visst fick han det! Efter 10 minuter fick jag sitta upp igen och jag lovar att jag varken ljuger eller överdriver när jag säger att hästen blivit en halv meter högre av Oves stund i sadeln! Magi!

Där och då fick jag lära mig betydelsen att leta efter en känsla och att teknik utan känsla är ganska meningslöst; det är känslan som skall styra tekniken.

Så småningom gick jag RIK O, därefter Långa Kursen och avslutningsvis Andraårselev inriktning dressyr. Tre år på Strömsholm var fantastiskt lärorikt och min bästa ridlärare på Strömsholm var utan tvekan Ulf Wilken. Vilken fantastisk man! Trevlig, vänlig, påläst, seriös. Alltid korrekt och alltid engagerad, en sann förebild.

Jag har jobbat både som beridare, ridlärare på en av Stockholms största ridskolor & som lärling på både stuteri och seminstation. Jag har läst till lärare vid ILU och har haft anställningar  gymnasielärare.

juli II 2014 630 (4).JPG

Att beskriva Ubbe och hans framfart genom livet är komplicerat.

Ubbe kan själv. Så är det bara. Om någon expert på TV säger att människan härstammar från aporna och redogör för de stora folkvandringarna hamnar man oundvikligen i timmar av filosofiska funderingar kring hur detta kan vara möjligt, och därpå följande funderingar vad som möjligen kan ha hänt istället. På samma sätt funkar han i allt. Även ridning. Om någon säger att hästen skall gå fram till yttertygeln ger han sig inte med detta. Han ska veta hur mycket, hur snabbt, hur länge, på vilket sätt och varför tills alla, och då menar jag alla, luckor är fyllda av begripliga svar. På samma sätt angriper Ubbe allt i livet. Det går bara inte att jogga 3-4 km några dagar i veckan som en normal människa. Nej, då är det bara maraton som gäller. Man kan inte åka till Sälen på en normal skidsemester med Ubbe, jag har försökt. Han ska till Alperna och väl där kan han inte anpassa sig till de pister som finns utan skall absolut åka utanför dessa. Ubbe kan spela piano men inte läsa noter. Jag kan läsa noter men inte spela piano.

Ubbe vill inte veta av några noter. Han spelar som det låter liksom.

Så gör han med det mesta; litar på sin känsla. Och det gör han rätt i. Ubbes känsla är bra.

ÅSA
Stall N Handelsbolag
Torslunda 1
749 72 FJÄRDHUNDRA
juli II 2014 405.JPG
bottom of page