Carl Hester på Strömsholm
- informativt, tillgängligt och genomtänkt
REKOMMENDERAS!
Lördagen den 13:e oktober fyllde Carl Hester Röda Ridhuset på Ridskolan Strömsholm.
Den 1420 personer starka publiken fick tillfälle att bekanta sig med en av nutidens allra mest framgångsrika tränare och ryttare, britten Carl Hester. Han är den som till stor del ligger bakom de enorma tävlingsframgångar Charlotte Dudardin haft tillsammans med hästen Valegro. Hon är nu på väg mot toppen igen - med stoet Mount St John Freestyle. Carl Hester rider själv framgångsrikt i världstoppen i dressyr och har gång efter annan hyllats för sin mjuka och sympatiska inställning till hästar, hästhållning och ridning.
På Strömsholm möttes han av inte mindre än sex ekipage; Jeanna Högberg, Clara Espinosa, Angelica Byström, Caroline Darcourt, Lina Dolk samt Nina Rademaekers. Inget dåligt gäng att få titta på som åskådare alltså.
Jeanna red en trevlig fyraåring som hon framförallt fick hjälp med att lugna tempot, hitta balans och erbjuda hästen en lite längre form. Hester var nöjd med hästens kvaliteter och tipsade om att våga rida hästen i inte alltför spektakulära grundgångarter utan låta hästen arbeta i sina egna gångarter och där finna balans och energi. Hester betonade också att det inte finns ett likhetstecken mellan framgångar i unghästklassser och att hästen blir en Grand Prixhäst senare i livet, Jeanna å sin sida menade att det fungerat alldeles utmärkt att göra båda delar.
Clara Espinosa fick arbeta med att lugna tempot, göra övergångar, försöka att både länga och höja hästens form.
Angelica Byström red sin egen femåriga valack som fick massor av beröm för sina fina kvaliteter; tre finfina gångarter, jättefin front och ett sympatiskt temperament. Hester hjälpte Angelica med att arbeta hästen mot piruetter, främst genom minskning av tempot så att hennes fina häst så småningom kan galoppera på stället, en av förutsättningarna för att kunna göra korrekta piruetter enligt Carl Hester. Angelica fick också tips om att rida många, många övergångar - det bör ALLA göra - och Hester menade att 60-80 övergångar per ridpass var lagom. Angelicas häst var lite oliksidig och föll in på inner bogen i ena varvet varvid bakdelen sladdade. Detta löste han genom att flytta ut bogen i kombination med sluta. I andra varvet ville hästen falla ut, förbi ytter bog och detta löstes med öppna. Även detta ekipage anmodades rida lugnare tempo och längre form.
Sist ut före luncpausen var Caroline Darcourt från Lövsta på den i Sverige välkände avelshingsten Van Vivaldi. Här ville Hester se bättre bjudning och mindre drivning i varje steg. Han sa att det var betydligt bättre att vänta tills hästen stannat och då korrigera den istället för att sitta och klämma, driva och hålla i gång en häst som saknar bjudning. Van Vivaldi satte Carl Hesters tränarförmågor på prov eftersom han inte riktigt var med på noterna, Hester ville egentligen arbeta med samling men eftersom bjudningen hos hästen inte räckte fick han avbryta och i stället rida lite mer övergångar som fyraåringarna tidigare gjort. Munnen var orolig och därmed kontakten med ryttarens hand. Carl Hester gjorde vad han kunde men det hade nog behövts en månad eller två för att fixa till det han vill ändra.
Efter lunchen inledde Lina Dolk med Languedoc, en femtonårig valack som Kristian von Krusenstierna tidigare ridit i GP. Ekipaget satsar mot U25 och GP. Lösgörande och övergångar blev temat även här. Lina fick rida arbete mot piruetter genom förberedelser i diagonalsluta och låååångsam galopp. Linas häst blev lite spänd och tappade genomsläppligheten i överlinjen vilket kanske också var orsaken till dess lite oroliga mun och därmed aningen oelastiska kontakt med ryttarens hand. En bra övning inför GP var att rida in på medellinjen i galopp med rak häst, lägga till öppna, rakställa igen , byta galopp och sätta hästen i nya öppnan på medellinjen. Den har vi testat här hemma på ridbanan;)
Avslutande Nina kom med en GP-häst som hon skall starta GP nästa säsong. Hästen hade inga supergångarter men ett väldigt trevligt, ärligt och närvarande sätt vilket bidrog till hans fina ridbarhet. Carl Hester var mycket förtjust i denna häst och tyckte han var en pärla. Mycket arbete lades på att hjälpa till med att få hästen att bjuda i piaffarbetet. Detta genom att företrädesvis rida passage - ett steg i passage på stället - passage igen och så vidare. Det blev stor skillnad!
Så här uppfattade vi Carl Hesters instruktioner:
-
balansen är alltid prioritet ett
-
anpassa tempot så att hästen inte blir spänd, stressad eller forcerad, de flesta rider på tok för fort
-
lär hästen att gå med lätt, elastisk kontakt, aldrig tungt stöd
-
när du lättar i handen får hästen inte öka farten
-
vänta med energin tills ovanstående funkar
-
rid många övergångar, 60 - 80 st/pass är lagom
-
rid utomhus så fort hästen är inriden
-
låt hästarna gå i hage
-
underhåll inte med drivning om hästen tappar bjudning
-
vänd alltid inåt för ytter tygel, aldrig inner
-
träna på att rida på stället(eller så långsamt det bara går) - i alla tre gångarter
-
om hästen faller inåt på cirkel, flytta ut den med båda händerna utåt
-
låt skänklarna vara passiva till de behövs
-
var konsekvent
-
fungerar det inte - ändra inte utan lär hästen vad du menar
-
ha tålamod