top of page
Yoga Mats
IMG_E4119.JPG

Elke Schubert-Hjalmarsson

Fysioterapeut & Hypoterapeut sedan 1991

Jag som kommer skriva på denna sida heter Elke Schubert Hjalmarsson

och är utbildad fysioterapeut.

Jag tog examen i Tyskland 1991 och har svensk legitimation sedan 1997.

Till vardags arbetar jag med barn och ungdomar med neurologiska åkommor samt barn och ungdomar med långvarig smärta. För att kunna kombinera mitt yrke med mitt intresse – ridning - har jag utbildat mig vidare

som hypoterapeut där man använder hästen som hjälpmedel i den fysioterapeutiska behandlingen.

Mitt hästintresse började tidig. Som 6 åringen började jag med voltige och sedan 9 års ålder rider jag vilket jag har gjort mer eller mindre genom hela mitt liv.
Denna kombination av yrke och hobby gör att jag är mycket intresserad av hur vår kropp påverkar hästens rörelse och hur vi kan tillämpa träningsläran båda till ryttare och häst.

Jag ska gemensamt med er reflektera om vilken betydelse er egen fysiska förutsättning har för er ridning och hästens hållbarhet.

Det som är viktig att vi fundera över är om jag ska motionera hästen eller om hästen motionera ska mig. Detta är två helt olika utgångspunkter.

Vill du att hästen motionerar dig så kommer du vara nöjd med att rida och känna att du har fått upp flåset och få lite träningsvärk efter ditt ridpass. Extra glad blir man om man känner att man har kommit lite längre i sin kommunikation med hästen. Om det är det som är ditt mål, då kommer mina inlägg kanske inte ge dig så mycket.

Vill du däremot förbättra din ridning och/eller motionera och träna hästen och i bästa fall utvecklas hästens balans, styrka och uthållighet och med det hästens hållbarhet så behöver du den fysiska förutsättningen att vara balanserad, följsam och snabb.

När vi tittar på andra idrottare har men länge delat upp träning i en del som heter teknik och en annan som heter fysträning. Att ha en bra fysik är en förutsättning för att kunna utveckla bra teknik. Mer och mer lyfts detta nu också i samband med ridning. Man belyser vikten av att ryttaren är vältränad för att förbättra resultaten.

Barn och vuxna har olika förutsättningar. Barn är av naturen mer rörliga, har lättare att lära sig nya rörelser och ha uthållighet. För barn och ungdomar är det mycket viktigt att ha variation i sina aktiviteter för att få en stor repertoar av rörelser att falla tillbaka till när de blir äldre. En tidig specialisering i en idrott kan vara ett hinder i att få denna rörelserepertoar. Så här är en variation av olika idrotter ett bra framgångsrecept.

Om du - liksom jag - tillhör en mer mogen grupp så tappar vi rörlighet, koordination och balans om vi inte aktivt arbetar på att bibehålla den. Men vilken tur att det fortfarande finns möjlighet att förbättra sin fysik, vi behöver bara lägger något mer energi på det. 

Alla vi som har ridit ett tag har hört talas om hästens utbildnings skala. Jag tänker att vi på denna sida pratar mer om ryttarens ”utbildnings skala ” där jag kommer fördjupa mig lite mer i varje delmoment och hur man kan träna själv eller vilka träningar som kan komplettera ridningen.

Det var det för denna gången.

Så jobbar på era nyårslöften så kommer vi prata mer om det nästa gång men fram till dess har det så bra i höstmörkret😊

bottom of page